Valloittavaa viihdettä

Vedet silmissä (Tammi 2020)

 

Miten naurattaa muita, kun oma elämä itkettää? 

 

Veera Vaahteran romaani Vedet silmissä kertoo koskettavasti menetyksestä, selviytymisestä ja siitä, miten lähellä itku ja nauru ovat joskus toisiaan. 

Stand up -koomikko Jenna Haverinen on oppinut luottamaan elämässä lähinnä itseensä. Vaikea lapsuus on taaksejäänyttä elämää, josta voi lähinnä ammentaa mustaa huumoria keikoille. Mikään ei kai ole niin vakavaa, etteikö sille voisi nauraa? Jennalla on suhde koomikkokollega Osmoon, joka on helposti saatavilla muttei sekaannu Jennan yksityisasioihin.

Kun äkillinen menetys suistaa arjen raiteiltaan, Jenna alkaa nähdä elämän ja ihmiset toisin kuin ennen. Ehkä surun kautta löytyy myös uusi tapa tehdä työtä ja rakastaa?

https://www.tammi.fi/kirja/veera-vaahtera/vedet-silmissa/9789520411336

Sopivasti sekaisin (Tammi 2017)

Nainen + 2 lasta + koti-isä + ura = melkoinen soppa. 

Veera Vaahteran uutuusromaani Sopivasti sekaisin on hykerryttävän hauska kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun tunnollisen naisen mitta tulee täyteen. 

Matleena Riikonen on äiti, vaimo ja kirjastotoimenjohtaja, joka on sietänyt muiden lapsellista käytöstä liian kauan. Enää hän ei aio siivota toisten sotkuja, ei kotona eikä työpaikalla, vaikka puoliso ja alaiset sitä odottaisivat. Hoitovapaalla oleva mies osaa kai itsekin käynnistää pyykinpesukoneen? Eivätkö aikuiset alaiset muka kykene ratkaisemaan pikkukiistojaan ilman että pomo juoksee jatkuvasti erotuomariksi?

 

Hyvää tarkoittava kurinpalautus suistaa elämän kuitenkin kaaokseen, jonka keskeltä tuntuu löytyvän vain yksi pelastuskeino: huomaavainen ja huoliteltu Juhani.

https://www.tammi.fi/kirja/veera-vaahtera/sopivasti-sekaisin/9789513194222

Kevyesti kipsissä (Tammi 2016)

 

Hilpeänhauska kertomus siitä, mitä tapahtuu kun introvertti sinkkunainen joutuu kosketuksiin reaalimaailman kanssa.

 

Lotta on lukutoukka, joka on luonut elämälleen täydelliset puitteet: hän asuu yksin, työskentelee kirjastossa ja rauhallisen arjen keskeyttävät vain siskon satunnaiset yllätysvierailut.

 

Kaikki muuttuu, kun Lotta murtaa jalkansa ja yläkerran mummo unohtaa hanan valumaan. Lotta löytää itsensä makaamasta jalka kipsissä sisarensa sohvalta. Oleskelu eloisan pariskunnan nurkissa tuntuu itsenäisyyteensä tottuneesta Lotasta ensi alkuun ylivoimaiselta, mutta hiljalleen hän oivaltaa, että myös oikeilla ihmisillä - ei vain romaanihenkilöillä - voi olla toisilleen jotain tarjottavaa.

 

Edessä on kuitenkin uusi ongelma: valitako kirjaviisas Jiri vai Olle, jonka seurassa epämukavuusalueelle joutuminen on enemmän kuin todennäköistä.

https://www.tammi.fi/kirja/veera-vaahtera/kevyesti-kipsissa/9789513189198

Sattumalta sinun (Tammi 2015)
 

Mitä jos kaikkea ei voikaan hallita? Mitä tapahtuu, jos päästää huolistaan irti ja antaa elämän kuljettaa?

 

Karoliinan elämässä alkaa uusi vaihe, kuten akateemisen pätkätyöläisen uralla usein aiemminkin. Hän on jättänyt pitkäaikaisen poikaystävänsä Villen ja saanut mielenkiintoisen työprojektin filosofian laitokselta.

Karoliina panee tuulemaan yliopiston käytävillä, mutta mitä kiivaammin hän yrittää uudistaa laitoksen luutuneita käytäntöjä, sitä voimakkaampaa vastustusta hän kohtaa. Muutoksia jarruttavat myös ex-anoppi, jonka mielestä Karoliinan ja Villen olisi syytä palata välittömästi yhteen, sekä siviilipalvelusmies Matias, joka suhtautuu Karoliinan hankkeisiin aivan liian rennosti.

 

"Vaahtera kirjoittaa nautittavan notkeasti ja humoristisesti. Kirja kirjalta kerronta on muuttunut irtonaisemmaksi ja hauskemmaksi. Rakennekin toimii. Tarina soljuu eteenpäin ilman liiallisia suvantoja. Erityisesti kirjassa ihastuttaa hurmaavista karikatyyreistä koostuva henkilögalleria." Marjo Jääskä, Kaltio 1/2015

 

"Kirja ei ole kepeydestään huolimatta typerä tai imelä vaan fiksu ja hyvin kirjoitettu romanttinen arkisatu. Päähenkilön työpaikalta yliopistolta ja ex-puolison perheestä löytyy herkullisia sivuhahmoja värittämään peruskolmiodraamaa." Karoliina Timonen, Olivia 3/2015

 

"Pintahöttöä realistisemman maun ansiosta Veera Vaahteran Sattumalta sinun on virkistävä teos chicklitien joukossa." Kristiina Poutiainen, Keskisuomalainen 25.2.2015 http://www.ksml.fi/…/veera-vaahtera-sattumalta-sinun/1994011

 

"Veera Vaahtera ei petä nytkään." Lukutoukan kulttuuriblogi: http://kristankirjat.blogspot.fi/2015/02/veera-vaahtera-ei-peta-nytkaan.html

 

https://www.tammi.fi/kirja/veera-vaahtera/sattumalta-sinun/9789513182229

Rakkautta, vahingossa (Tammi 2013)
 

Pihla on kuvitellut tehneensä rakkaudessa varmoja valintoja. Avomies Oton piti olla hyvä ihminen, luotettava kumppani ja taatusti tervehenkinen isäkandidaatti.

 

Kun Pihla alkaa odottaa lasta, Otto häipyykin Intiaan meditoimaan. Onneksi on Torniojokilaakson mummola, jonne Pihla suuntaa kokoamaan voimiaan.

 

Pohjoisen tyynnyttävä rauha paljastuu matkailumainosten kliseeksi. Miehiä pyörii Pihlan piilopirtin lähimaastossa vaivaksi asti. Mutta onko heistä sen luotettavammaksi turvaverkoksi yksinäiselle äidille kuin masentuneiden äitien tukiryhmästä?

https://www.tammi.fi/kirja/veera-vaahtera/rakkautta-vahingossa/9789513171346

Onnellisesti eksyksissä (Tammi 2012)

 

Emma Aaltonen on 28-vuotias humanisti, jolla on kaksi puolivalmista tutkintoa, huone soluasunnossa ja koetteleva kämppis, taipumus päätyä lahjattomien taiteilijanuorukaisten muusaksi - sekä poikkeuksellisen huono suuntavaisto. Teoriassa aikuistuminen on yksinkertaista. Emman tulee valmistua, hankkia työpaikka ja perustaa oma koti, ennen kuin hänestä tulee maailman vanhin opiskelijaasuntosäätiön soluhuoneessa majaileva humanististen tieteiden kandidaatti.

 

Käytännössä tiellä aikuisuuteen on lukuisia esteitä. On hurmaavia mutta jokseenkin epäluotettavia taiteilijamiehiä, liian komea graduohjaaja sekä parhaan ystävän mies, jonka pelkkä tuoksukin tuntuu Emmasta vaaralliselta. Tahattomien ajelehtimisten ja niitä seuraavien katumusharjoitusten myötä Emma pääsee askel askeleelta lähemmäs tavoitteitaan. Ehkä jonkin oudon ja ihanan harharetken polunmutkasta löytyy myös rakkaus?

https://www.tammi.fi/kirja/veera-vaahtera/onnellisesti-eksyksissa/9789513169978