Sitten kun -elämän puolustus


Elämä ei ole sitten kun vaan tässä ja nyt. Valistuneen ja viisaan ihmisen elämä ainakin, mikäli on uskominen läsnäolon ja hyvinvoinnin asiantuntijoihin. Harva vaikkapa tunnustaa somessa mielellään, että tässä on menty sitten kun -ajatusten voimalla viimeiset kolme vuotta.

Suurinta syyllisyyttä sitten kun -fantasiat aiheuttavat loma-aikaan. Eikö juuri nyt ole se menneisyyden sitten kun, jolloin kaiken tuli olla hyvin – eikö nyt ole koittanut hetki, jonka piti oikeuttaa aiempi venyminen ja raadanta? Kun sitten sataa eikä ole tietoakaan sen paremmin sisäisistä kuin ulkoisista lämpöaalloista, moni syyttää mennyttä itseään vääränlaisesta voimaantumisesta. Olisi pitänyt yrittää repiä iloa jostakin jo talvella/viisi vuotta sitten, kun elämä on kuitenkin jatkuvasti samaa sietämistä.

Onnellisen ihmisen mieli ei tuota sitten kun -ajatuksia. Kun keho hyrisee nautinnosta ja pää peilaa sinitaivasta, ei ole kiire karata sen paremmin lähelle kuin kauas tulevaisuuteen. Jotkut pääsevät tällaiseen olotilaan helposti. Katkerana ja kateellisena ihmisenä olen taipuvainen väittämään, että heillä on vain paremmat geenit. Mikä on nauttiessa, jos on saanut syntymässään onnellisen ihmisen aivot.

Sitten on meitä muita, joiden tasapaino järkkyy herkemmin ja joiden aivoissa vaikuttaa murehtija-huolehtija-stressaaja-ahdistuja-esi-isien ja -äitien vankka perimä. Me emme voi asettaa tärkeimmäksi tavoitteeksemme yleistä onnellisuutta, tasaisen varmaa mielihyvää ja leppoisaa kellumista elämän aallokossa, ellemme sitten tahdo todella lyödä päätä seinään. Nauttimisen eetos tekee elämästä paradoksaalisesti välillä raskaampaa kuin sen tarvitsisi olla. Jos ihminen on nauttimistehtävässä, heikko viihtyminen, alakulo ja pahantuulisuus on tulkittava merkeiksi perustavanlaatuisesta epäonnistumisesta. Helpompaa on, jos niitä pitää ainoastaan tunteina ja olotiloina.

Sitten kun -ajatusten loppuminen voi sitä paitsi olla vaaran merkki. Joskus se ei nimittäin kerro onnellisuudesta vaan epätoivosta. Esimerkiksi masennuksen yksi piirre on, että tulevaisuuden perspektiivi katoaa, on vain nykyhetken paha olo ja riittämättömät keinot sen kohtaamiseen. Sitten kun -ajatukset kertovat, että ihminen voi riittävän hyvin uskoakseen, että tulevaisuus on olemassa.

Mutta hyvä on, on olemassa väärääkin sitkuttelua. Kehostaan kannattaa iloita tässä ja nyt eikä sitten kun on laihtunut kymmenen kiloa. Parisuhdeaikaa on järkevä ottaa tässä ja nyt eikä sitten kun ikuisuusremontti on vuosien päästä valmis. Jos ihminen siirtää merkityksellistä tekemistä eläkkeelle ja eläkeikään on pari vuosikymmentä, hän ottaa melkoisen riskin.

Monet sitten kun -ajatukset ovat kuitenkin välttämättömiä ja olennaisia. Sitten kun toivun, istun portailla, juon kahvia ja nautin kärsimyksen poissaolosta. Sitten kun lapset eivät sairasta, menemme koko päiväksi rannalle. Sitten kun selviydymme siitä mitä elämä onkin tuonut tänään kestettäväksi, annan hartioiden laskeutua ja tunteiden tulla. Kaiken ei tarvitse ratketa tässä ja nyt.

Ja vaikka kirjat syntyvät innostavista ideoista ja niitä siivittää flow-tilojen ajaton onni, yhtään teosta en olisi saanut julkaistua nojaamatta jossakin vaiheessa sitten kun kirja on valmis -fantasiaan. Mielikuvat toivotusta lopputuloksesta ja urakan päättymisestä ovat tärkeitä. Ne antavat voimaa jatkaa prosessin tukalissa vaiheissa.

Viime vuosieni suurin sitten kun on vanhan talomme remontin valmistuminen. Siihen ei näytä olevan enää monta kuukautta.

Epäilen, että valmiinakaan talo ei voi lunastaa kaikkia kunnostusprojektin aikaisia sitten kun -haaveita, koska minä olen edelleen sama ihminen, asun sitten valmiissa tai keskeneräisessä rakennuksessa. Mutta toisaalta jo nyt oleskellessani talon kunnostetuissa huoneissa ajattelen aina joskus lämmöllä, että tuonkin katon silloin maalasin tikkailla huterin jaloin ja hikisenä, maalipisaroiden tippuessa satunnaisesti hiuksiin ja kerran suuhunkin. Onpa edelleen kaunis tuo tapetti, jonka joskus valitsimme. Tuntuupa puulattia hyvältä jalkojen alla, olipa tosiaan hyvää lautaa.

Hetket ovat erityisiä myös siksi, että muistan kunnostusvaiheiden stressin ja väsymyksen, turhautumisen ja ajoittaisen toivottomuuden. Muistan kuinka uupunut mieli etsi silloin voimaa ajattelemalla, miltä minusta tuntuisi sitten kun huone on valmis. Olen siinä huoneessa nyt, sitten kun -unelmien saattamana. Tietoisuus siitä auttaa minua jaksamaan vielä vähän aikaa myös tätä nykyistä, rakasta sitten kun -elämääni.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square