Tuulesta temmatun elämäni kevät


Huhtikuu on aina ollut lempikuukauteni. Pidän valon yltäkylläisyydestä, veden solinasta, lumen alta paljastuvasta asfaltista ja hiekasta, linnunlaulusta, kesää kohti kulkemisen tunnusta ja sohjossa talsimisesta kumisaappaissa. Talvivaatteet on lupa jättää kaappiin. Jopon renkaat saa pumpata täyteen. Ulkona voi kulkea paljain päin. Mieleen tulvii eläviä muistoja lapsuuden päivistä, jolloin joudutin kevään tuloa levittämällä tienvierusten lunta asfaltille ja kokeilin, mihin asti ojan uomaa voi kulkea, ennen kuin kumisaappaaseen hulahtaa vettä. Hetki jolloin vesi ylitti saappaan reunan ja kylmä vesi kasteli villasukat, oli jännittävin ja paras.

Tulevan huhtikuun aikana tapahtuu kaksi maailman mittakaavassa pientä mutta minulle merkityksellistä asiaa. Täytän neljäkymmentä. Pitkään kirjoittamani romaani Tuulesta temmattu elämä (Tammi) näkee päivänvalon. Molempia asioita kohden olen kulkenut jo verraten pitkään. Koen olevani jonkin uuden kynnyksellä – tai sitten se on vain tämä kevät, joka herättää tuon tunteen yhä uudestaan.

Myös Tuulesta temmattu elämä -romaanissa on monenlaisia keväitä. Niistä minua viehättää ehkä eniten se kevät, joka on oikeastaan talvi:

"Titin onnistui taas reagoida hetkeen kompastumatta liikaan yrittämiseen. Kun hänelle laitettiin soma hattu päähän, hän suoristi selkänsä ja käveli sen kanssa keikistellen. Oli kevät, tuuli navakasti, ja hattu olisi lähtenyt lentoon ellei hän olisi pitänyt siitä sormillaan kiinni. Kun hänelle annettiin sakset käteen, hän alkoi leikata paperia, piti huulta hampaiden välissä ja harkkoi terillä suoraa viivaa.

Ne olivat näkymättömiä hattuja ja saksia, tuuli ei ollut tuulta ja ikkunoista näki, että ulkona satoi lunta, mutta Titi oli saanut takaisin kuvittelemisen ja eläytymisen kyvyn."

Huhtikuussa Pohjois-Pohjanmaalla on kolme tilaisuutta romaanin (ja salaa myös kevään ja 40-vuotissyntymäpäiväni!) juhlistamiseksi. Lämpimästi tervetuloa: ke 17.4. klo 18 Raahen kirjasto. Tilaisuuden järjestää kanssani Raahen kirjaklubi, ja minua haastattelee Mikko Määttä. https://www.facebook.com/events/145263299714299/ ke 24.4. klo 18 Oulun kirjailijaseuran Kirjaillisuuden talo, Sepänkatu 9, Oulu. Haastattelijana kirjailija Essi Kummu. to 2.5. klo 18 Vihannin kirjasto Lisätietoa teoksesta.

Lisätietoa tilaisuuksista.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square